Ballet Modern Jazz African
Home Dance

2019 ©  thirza.vaneig.nl  -  Disclamer

Jazzhandsss… Je raad het al. Nu is jazz aan de beurt.

Wat is jazz? Jazz is ook een soort van ballet. Jazzballet, ook wel jazzdans of jazzdance genoemd, is een vrije manier van dansen die qua structuur lijkt op klassiek ballet maar is gebaseerd op populaire muziek zoals jazz, rock en hiphop. De bewegingen en de muziek zijn veel losser. Je gebruikt je hoofd, schouder, elleboog, pols, hand, vingers, borstkas en bekken veel.

In de vijftiende eeuw brachten slavenhandelaren de Afrikanen als slaven naar Amerika. Eenmaal daar aangekomen werd het hen verboden om hun eigen gewoontes, religie en muziek te houden. Dans en het lichaam was het enige wat overbleef om met elkaar te communiceren. Omdat begeleidende muziek ontbrak werd het ritme met voeten en handen gemaakt en werd er gezongen. Hieruit is later ook de human beat-box en rap ontstaan. Deze Afrikaanse dans is de oorsprong van jazzdans en bezit veel dezelfde kenmerken zoals gebogen knieën, direct contact met de aarde en individualisme binnen een groep.

De jaren dertig en veertig vormen het begin van de moderne jazzdans. De authentieke Afro-Amerikaanse dans mengde zich met invloeden uit de moderne dans en het ballet. Uit deze mix ontstonden swingende, aardse en sensuele dansstijlen. Deze verschillende dansstijlen noemde men Modern Jazz. Kenmerkend voor Modern Jazz zijn de vaak strakke en energieke bewegingen, die als accenten van de dans samenvallen met de  accenten en de beat van de muziek.

De twee grote pioniers in de jazzdans zijn Asata Dafora (1890-1965) en Katherine Dunham (1909-2006). Beiden waren opzoek naar hun zwarte roots. Asata Dafora maakte choreografieën gebaseerd op stamdansen uit zijn geboorteland Sierra Leone. De Afro-Amerikaanse Katherine Dunham verwerkte elementen van Caribische dansen in haar eerste grote voorstelling

Jack Cole

Uiteindelijk was het een blanke danser en choreograaf die de vader van de moderne jazzdans wordt genoemd. Jack Cole (1911-1974) was van huis uit modern danser, opgeleid door Denishawn. Hij is beroemd geworden om zijn werk met Rita Hayworth en Marilyn Monroe. Zijn stijl vormde de basis van de dans die wij nu veel zien in musicals, shows, videoclips en commercials.


Lester Horton

Lester Horton (1906-1953) was een blanke danser die een techniek ontwikkelde om het lichaam sterker en flexibeler te maken en de coördinatie te verbeteren, om een vrijheid in expressie te kunnen bereiken. Zijn dansen baseerde hij op Indiaanse rituelen, jazzdans en moderne dans.


Bob Fosse

Bob Fosse (1927-1987), eveneens blank, wordt beschouwd als de succesvolste musicalchoreograaf en regisseur. Zijn dansstijl is zeer geïnspireerd op die van Jack Cole. Succesvolle musicals van Fosse zijn onder andere Sweet Charity, Cabaret en Chicago. Andere belangrijke blanke dansers en choreografen van de twintigste eeuw zijn: Gene Kelly (1912-1996) bekend van onder andere Singing in the Rain en Jerome Robbins (1918-1998), co-choreograaf van onder andere West Side Story.


Alvin Ailey

De belangrijkste Afro-Amerikaanse dansvernieuwer was daarentegen Alvin Ailey (1931-1989. Niet alleen als danser en choreograaf maar ook als promotor van andere jonge, talentvolle Afro-Amerikaanse dansers en choreografen. In 1958 richtte hij zijn eigen dansgroep op: Alvin Ailey American Dance Theatre. Hoewel Ailey streefde naar een gemengd gezelschap, dankt de groep haar uitstekende reputatie vooral aan Afro-Amerikaanse dansers en choreografen. De serie choreografieën Revelations is het meest bekende werk van Ailey en wordt aan het eind van elke dansvoorstelling getoond.


 

 Katherine Dunham